Tuesday, 28 February 2017

Goodreads : Reading Challenge 2017


Tahun ni baru teringat nak bukak Goodreads. Tengok reading challenge 0%. hahahahhaha
Maknanya 1 buku pon aku tak start baca lagi untuk tahun ni. Actually, dah start baca tapi belum habis lagi. Dok mereput bukunya, dah berhabuk sikit. hewhewww

Aku start create account Goodreads ni tahun lepas, masa tu memang berkobar2 lah dengan hobi membaca ni. Kemain kemaruk lagi membeli buku. Pantang tengok review best2 sikit kat Goodreads, hah mula lah masuk dalam list. Bangga jugak dengan diri aku time tu.
Tapi apa sudah jadi sekarang deyyy deyyy deyyy??

Ok2, sekarang mood membaca kena TURN-ON !!

Sengaja aku set 50 buku je untuk tahun ni, sebab aku tahu perangai aku macam mana. Itu pun tah capai target ke tidak 50 buku nih. huh... harap2 sebelum bersalin, aku dapat capai target.
Yelah, kang dah bersalin, mana nak bela anak lagi, takkan itu jam baru nak sibuk pegang buku semata nak capai target kan. memang mintak kena pelangkong ngan laki aku je kang.. hewheww

Sesiapa yang ada account Goodreads tu add la kiteww. Klik SINI.

nak tahu jugak korang baca buku apa kan. mesti korang dah baca beratus2 buku kan... hmm..

ok, till then, daa~~

Thursday, 23 February 2017

Cannot receive email but can sent successfully?

Assalammualaikum kawan2..

nak share sikit ni kejadian hari ni..
ada sorang user ni, problem dia ni email dia selalu je tak receive.
fyi, user ni baru dapat computer baru lah. masa setup computer user ni, cantekkk je semua berjalan lancar gitew. hahaha..
pastu hari ke hari, email dia ni buat hal, send email boleh lepas, tapi, problem dia tak boleh receive email. Dok send/receive je keluar error.
Aku pun stuck. Sebab masuk file sharing boleh, masuk server boleh, guna internet pun ok. So network consider ok lah.

Aku ckp ngn dia, tunggu akak cuti lah atau halfday ke aku repair dia punya Microsoft Outlook 2016 tuh.
Di jadikan cerita, akak tu pun halfday hari ni. Maka, mula la sesi menggodeh dia punya Outlook.
First, aku repair dia punya Outlook. Successful repaired.
Second,  aku remove email profile, aku create semula. Ehhhh tak boleh jugak. Still send/receive error.
Third, aku berpendapat, mungkin Microsoft Office Outlook 2016 ni gila agaknya. So, aku install MS Outlook 2003, old version yg user ni guna dulu.
But still, incoming mail failed. Outgoing success.
Aku dah mula nk mengamuk.

Tp, chill2, aku tepon lah vendor yg handle email server ni. Cite punya cite, dia pun suruh lah aku screencap error tu. As usual. Aku pun email lah kat beliau.
Lepas tu dia reply lah suggestion, yg pd aku, tak membantu pon. hahaha..
Boleh tengok lah error tu dengan suggestion dari vendor kat bawah :-

Ni lah error yang dok kuar tu yang menyakitkan hati iolss

Ni pulak suggestion dari vendor, suh check port incoming. Hmm.. Memang selama ni aku tak tahu lah port incoming tu berapa? Dah beratus email aku setup, takkan lah aku boleh jadi bengong plak nak letak port salah..Hmm... Tp, yelah, org berbudi kita berbahasa. Thanks jugak lah vendor. huhu 



Ok, lepas dah give up dgn suggestion vendor tuh. Dok belek2 computer user ni, update windows sudah, troubleshoot network sudah. Last2 aku ternampak ada 2 antivirus!!

Instinct aku kuat mengatakan, Antivirus ni punca masalah semua ni!!

Ada dua antivirus, :-
1) Quick heal (Antivirus company)
2) Norton Anti virus ( Free trial version )

Aku pon lantas uninstall Norton antivirus tu. AND YOU KNOW WHAT, lepas je uninstall, aku send/receive email, berdesup masuk incoming mail.

Geram tol aku sebab dekat 3@4 jam aku ngadap benda ni. hahahahah
Lega problem dah setel!
Syukur Alhamdulillah, dapat ilmu baru! huhuhuhu

Lepas tu punya excited, aku pegi tepon vendor tu ckp problem dah solved. Vendor tu mati2 ingatkan suggestion dia tu berhasil. kahkahkah.. aku pun cite lah rupa2nya sebab antivirus blablabla...
-_-

ok guys, saje nak share kot2 lah ade yang hadap problem ni. silap aku jugak masa setup computer user ni dulu, tak remove si Norton ni dulu sebelum install Antivirus company.

sekarang dah boleh silang kaki tengok youtube~ hewwhewww


Powered by Blogger.
 
Copyright by Blog Cik Fara