Friday, 28 October 2016

Review #ILUSANITI by ADIB ZAINI



hai, kali ni nak buat review novel pulak lah..
actually, dah baca beberapa novel, tapi lupa nak buat review..
bukan lupa, tapi lebih kepada malas.. hihhi.. hmmmm

ok berbalik kepada novel ilusaniti ni, novel ni diterbitkan oleh FIXI. and was published on 2013.
dah lama dah, tapi aku baru tahu.. tsk tsk.
FIXI ni ada follower sendiri, mcm aku pun prefer fixi. nak tahu kenapa? boleh tengok previous post aku pasal fixi ya. SINI

Pendapat aku tentang novel ilusaniti ni, aku salute dekat penulis dia sebab aku tak dapat bayangkan macam mana dia berfikir sampai menghasilkan penulisan yang hebat mcm ni.
Seriously, aku pening, kadang2 stress jugak aku baca, bila dah masuk mimpi tentang "Bandar Tanpa Cahaya" tu, bunyi ikan paus bergema, langit warna hijau. Rasa geram kenapa geng2 diorang semua kena mcm tu.
At the end, baru tahu kenapa. Semua berpunca daripada si cult, AL masa diorang tengok movie Samad Spender. hahaha.
Lagi satu aku tertarik dgn nama kucing yang dia bagi, "David Lee Roth". Curlasssss kauuu... 

Buku ni byk mengisarkan tentang dunia "Gamers". Siapa yang hantu main game tu aku rasa memang suka lah novel ni. Sampai ada term2 yang aku tak tahu. Tapi tu yg aku suka, sebab kita membaca untuk menambah ilmu kan.

Istilah "mindfucked" tu memang sesuai untuk buku ni. Sampai lepas habis aku baca buku ni, aku mengeluh sebab mungkin terlalu menghayati ke'stress'an watak2 dlm cite ni. Finally, tahu kenapa diorang jadi mcm tu.Seriously weh, lepas habis baca tu aku mengeluh, hempas buku dan tersandar.
Ok, aku tahu aku over. Baca buku je kot. Actually tak hempas pun, cuma letak buku dgn kasar je. Syg oiii buku ...hehehe

Aku rasa macam ada sekuel kot buku ni memandangkan ending dia macam tergantung sikit. Tp still ending yg puas hati. Korang kena terima hakikat yg novel fixi ni kebanyakan ending suruh korang berfikir. ok, fine, hahaha..

Ok, so korang yang belum baca tu and suka novel2 thriller, psycho, apa lagi go get it guys!




Monday, 3 October 2016

Windows 10 : How to fix windows start menu button freeze / stopped working

Hi olls,

Siapa kat sini pengguna Windows 10?
Korang suka tak Windows 10? So far ada problem tak?


Bagi yang takda problem tu, baguslah.. Syabbas diucapkan.
Ya, aku ada problem yang menyakitkan hati aku sebagai user Windows 10.
Setakat kena update Windows beberapa kali tu aku okay je. Happy je aku update Windows 10 tuh. KIHH
Problem aku ialah, aku punya windows start button tu degil taknak display. Aku tekan2 dia buat dek je. Dia freezing and sekali dgn search button pun freezing.

So aku pun search lah solution and found one website How to fix your Windows 10 Start Menu - BT
Aku try semua cara yang ada, tapi satu pun tak successful. Still freezing.
Aku mula nak marah.
Pastu aku baca2 comment user kat website tu, jumpa lah satu makhluk ni suruh download Classic Shell.
.
And finally..
..

It's WORKING !!!!!
.

So sesiapa yang ada masalah yg sama dengan aku, dengan segala hormatnya, dipersilakan download lah  Classic Shell


Interface start menu ni bukan Windows 10 punya start menu, tapi Windows 7. Lantak pi lah, yang penting aku dah ada start menu. huehuehuehue



Dah, sekarang baru ada sinyiummm :)))

.
Powered by Blogger.
 
Copyright by Blog Cik Fara