Tuesday, 29 March 2016

Virus Attacked ! Going to Die

Since yesterday, suddenly my office server got infected by malware.
This is very bad, so damn bad and dangerous.
This virus will encrypt your data file and we cannot get back our original file.
Aku ada buat research sikit pasal this virus, and i found this as a ransomware, cryptolocker.
blablabla..
Ada jugak software untuk decrypt data file, but based on readers respond, all software for decrypt not working.

Aku penat nak taip. Tp still nak update cz rasa terbeban gila dengan benda ni.

So for today, aku dah jumpa computer yang spread this virus into server.
Aku rasa macam nak bakar je laptop yang jadi punca ni. Pijak-pijak pastu bakor.. huhhuhuuuww
Tapi aku tak boleh salahkan user, sebab kita tak tahu macam mana virus boleh masuk and kita tak tahu apa jenis virus and macam mana virus itu diprogramkan untuk masuk kita punya system.
And aku pun tak boleh nak salahkan user sebab maybe system security or antivirus office aku tak cukup strong untuk block this malware.

This virus will attack by folder. Nasib baik semalam, cuma dua drive folder yang kena. Means, dua department punya folder infected. Tapi still kesian sebab diorang boleh get back file yang aku backup je which is on 12 March 2016. Aku malas nak argue dgn boss aku pasal backup ni. Dia tak tahu betapa pentingnya daily backup. Kalau taknak daily pun weekly lah. Tapi dia still stick suruh buat monthly je.


So sekarang aku tengah format this laptop untuk 2nd time. First time tadi dah format, tapi aku tengok virus tu ada lagi dekat windows.old. Aku tak puas hati, aku delete semua folder then aku format lagi sekali. Lantak lah keje bangang ke apa format 2 kali, yang penting aku puas hati.

Ni ada screenshot virus tu :

Click gambar untuk enlarge


Sekarang aku dah lega sikit, but still worry if this happen again.
Tapi at least dah tahu apa nak kena buat.

So sekarang aku nak balik, aku nak makan banyak2, nak makan makanan sedap as to reward myself. hahahahah

kepala otak dah penat, since yesterday tak boleh tido lena.

boleh tak nak tukar profession, taknak jadi IT lagi. *sigh


okbai~


4 comments:

  1. hah virus cam ginilah kot yg attach computer hubby baru ni. tgh wat tesis lak tu. dia hack file then hilang. dia lock file tu n mintak bayaran! untuk encrypt kan file tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep this virus lah yg jahat tu, memang ada yg kena pay 500usd untuk decrypt file. tapi kalau pay pun kite still xdpt original file kita. so takpayah lah byr.. kene redha je dgn file yg destroyed tu.. sentiasa kene backup file kita. sedih ;(

      Delete
  2. Replies
    1. untuk kes yg mcm ni, stress lah.. kalau tak, boleh control lagi.. kihkih

      Delete

Powered by Blogger.
 
Copyright by Blog Cik Fara