Tuesday, 29 November 2016

Review #LENGLOI by MARIA KAJIWA

LengloiLengloi by Maria Kajiwa

My rating: 5 of 5 stars


Assalammualaikum...
Buku ni tersangat best sampai tak mampu nk hentikan bacaan..
plot cerita disusun sangat kemas, dan banyak juga terselit pengajaran dalam novel ni.
part seram tu memang WIN! sampai termasuk dalam mimpi saya. serious! tengok cover pun dah seram okay.
apa yang saya kagum, nilai persahabatan yang ditunjukkan walaupun berlainan bangsa.
overall, buku ni memang best, padat dan tak rugi beli buku ni! memang menepati citarasa saya yang suka novel seram..

Good job Maria Kajiwa!



View all my reviews

Tuesday, 22 November 2016

Review #SALINA by A.SAMAD SAID

SalinaSalina by A. Samad Said

My rating: 3 of 5 stars


Berminggu jugak nak habiskan novel ni.
Mungkin sebab novel ni tebal dan bahasa sastera nya yang meleret2.
Tapi plot cerita ni best.
Rasa kesian dekat Salina dengan Nahidah.
Tak tahulah zaman sekarang ni wujud lagi ke org mcm Salina ni? yang menyanggup sangat utk seorang lelaki.

Lagi satu kesian jugak dekat Hilmy.
Ending dia ok, ada part yang happy, dan ada part yg sedih.







View all my reviews

Monday, 21 November 2016

Review #Rooftop by Farrah Izzlorna

RooftopRooftop by Farrah Izzlorna

My rating: 4 of 5 stars


Buku ni best, mind blowing!! Sehari setengah je aku habiskan sbb takda part yg boring..
semua rasa ada, misteri, happy, sedih, drama, geram pun ade gak..
aku geram kat si adik pmpuan Andrian tu.. hahah..

and ending dia best, walaupun mcm drama sikit lah part masa nk nikah fikri dgn aya tu.. terbayang plak cite kuch2 hota hai, salman khan tarik tgn kajol x jadi kawen.. hahaha..
suka Aya dgn K.. :)

btw, gud job Farrah Izzlorna!! Waiting for your next book.





View all my reviews

Friday, 28 October 2016

Review #ILUSANITI by ADIB ZAINI



hai, kali ni nak buat review novel pulak lah..
actually, dah baca beberapa novel, tapi lupa nak buat review..
bukan lupa, tapi lebih kepada malas.. hihhi.. hmmmm

ok berbalik kepada novel ilusaniti ni, novel ni diterbitkan oleh FIXI. and was published on 2013.
dah lama dah, tapi aku baru tahu.. tsk tsk.
FIXI ni ada follower sendiri, mcm aku pun prefer fixi. nak tahu kenapa? boleh tengok previous post aku pasal fixi ya. SINI

Pendapat aku tentang novel ilusaniti ni, aku salute dekat penulis dia sebab aku tak dapat bayangkan macam mana dia berfikir sampai menghasilkan penulisan yang hebat mcm ni.
Seriously, aku pening, kadang2 stress jugak aku baca, bila dah masuk mimpi tentang "Bandar Tanpa Cahaya" tu, bunyi ikan paus bergema, langit warna hijau. Rasa geram kenapa geng2 diorang semua kena mcm tu.
At the end, baru tahu kenapa. Semua berpunca daripada si cult, AL masa diorang tengok movie Samad Spender. hahaha.
Lagi satu aku tertarik dgn nama kucing yang dia bagi, "David Lee Roth". Curlasssss kauuu... 

Buku ni byk mengisarkan tentang dunia "Gamers". Siapa yang hantu main game tu aku rasa memang suka lah novel ni. Sampai ada term2 yang aku tak tahu. Tapi tu yg aku suka, sebab kita membaca untuk menambah ilmu kan.

Istilah "mindfucked" tu memang sesuai untuk buku ni. Sampai lepas habis aku baca buku ni, aku mengeluh sebab mungkin terlalu menghayati ke'stress'an watak2 dlm cite ni. Finally, tahu kenapa diorang jadi mcm tu.Seriously weh, lepas habis baca tu aku mengeluh, hempas buku dan tersandar.
Ok, aku tahu aku over. Baca buku je kot. Actually tak hempas pun, cuma letak buku dgn kasar je. Syg oiii buku ...hehehe

Aku rasa macam ada sekuel kot buku ni memandangkan ending dia macam tergantung sikit. Tp still ending yg puas hati. Korang kena terima hakikat yg novel fixi ni kebanyakan ending suruh korang berfikir. ok, fine, hahaha..

Ok, so korang yang belum baca tu and suka novel2 thriller, psycho, apa lagi go get it guys!




Monday, 3 October 2016

Windows 10 : How to fix windows start menu button freeze / stopped working

Hi olls,

Siapa kat sini pengguna Windows 10?
Korang suka tak Windows 10? So far ada problem tak?


Bagi yang takda problem tu, baguslah.. Syabbas diucapkan.
Ya, aku ada problem yang menyakitkan hati aku sebagai user Windows 10.
Setakat kena update Windows beberapa kali tu aku okay je. Happy je aku update Windows 10 tuh. KIHH
Problem aku ialah, aku punya windows start button tu degil taknak display. Aku tekan2 dia buat dek je. Dia freezing and sekali dgn search button pun freezing.

So aku pun search lah solution and found one website How to fix your Windows 10 Start Menu - BT
Aku try semua cara yang ada, tapi satu pun tak successful. Still freezing.
Aku mula nak marah.
Pastu aku baca2 comment user kat website tu, jumpa lah satu makhluk ni suruh download Classic Shell.
.
And finally..
..

It's WORKING !!!!!
.

So sesiapa yang ada masalah yg sama dengan aku, dengan segala hormatnya, dipersilakan download lah  Classic Shell


Interface start menu ni bukan Windows 10 punya start menu, tapi Windows 7. Lantak pi lah, yang penting aku dah ada start menu. huehuehuehue



Dah, sekarang baru ada sinyiummm :)))

.

Wednesday, 28 September 2016

MYCYBER SALE : Buku Fixi 10 = RM150 include pos

http://fixi.com.my/
Click banner to order


Haiiii... Sempena mycyber sale ni, buku fixi tak ketinggalan buat sale jugak. 10 buku bersamaan dengan RM150. Selalu kan 3 buku RM50 kan.. So dengan mycybersale ni, korang akan dapat 10 buku dengan harga RM150, kiranya dapat extra 1 buku. Ok what, 1 buku bersamaan dengan RM19.90 tau. heee.

So, disebabkan excited yg melampau, aku skrg dok usha buku2 yang bakal dibeli ni. Ya aku nak beli seploh!! Tengok list kat bawah ni, daripada tadi aku dok tenung list ni :


ok, kalau korang baik hati, boleh lah tolong suggest/ recommend buku mana yang baekkk..
Setakat ni koleksi fixi aku baru ada 5 je, antaranya :
1) Gantung
2) Kelabu
3) Garam
4) Jahat
5) Asrama

kalau ada yg murah hati nak belanja tu boleh pm tepi.. kahkahkah..
jom la join membaca uolls ~~

best tau fixi !


ok babai ~

Wordless Wednesday #work


Thursday, 22 September 2016

Cara download movie dekat Pencuri Movie




Haii !
Hari ni nak share cara-cara download movie kat website Pencuri Movie.
Mungkin ada yang tak tahu kan.

OK here we go :

1) Bukak website pencuri movie. >   http://pencurimovie.ph/
*link tu mungkin akan bertukar sbb before ni  website dia dibanned. so alert lah. hehe

2) Select movie apa yang korang nak.

3) Lepas tu scroll down, korang akan nmpak mcm gambar kat bawah ni :

 korang right click kat FILEREV , pastu open new tab.

4) Pastu korang tick dekat " Im not a robot " macam kat pic bawah ni. Lepas tu tunggu 3 second.



5) Lepas tu click "Get Link".
6) Lepas click "Get Link" memang akan ada beberapa popup ads akan keluar. so close saja. focus dekat next page seperti dibawah. Then, click "Skip this ad".

 

7) Lepas tu akan keluar lagi satu page adfly. Sama jugak, korang click "Skip Ad".

 

8) Lepas tu akan keluar page seperti dibawah ni to makesure movie apa yang korang nk download tu. Lepas tu korang click  "Free download ".

 

9) Last step is, korang click "Download File ".

 

10) Lepas tu "Save".